mgr Agnieszka Lovrencic-Sieńczak
13 List

Curry z mleczkiem kokosowym i warzywami

Przepis na pyszne, aromatyczne curry z mlekiem kokosowym i warzywami!

Składniki:

👉300g (1/2 średniej) cukinii

👉100g (1/2 średniej) papryki

👉100g (10 łyżek) mleka kokosowego z puszki

👉5g (1 łyżeczka) oliwy z oliwek

👉2g (kawałek) imbiru

👉1-3g (do smaku) pasty curry lub przyprawy curry

👉100g (porcja) tofu lub fileta z kurczaka

👉50g (1/2 woreczka) ryżu

Przygotowanie:

Tofu lub fileta pokroić w kostkę. Podsmażyć na patelni z oliwą do zarumienienia. Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Dodać do mięsa/tofu i lekko podsmażyć. Następnie dodać mleko kokosowe, starty imbir i curry, wymieszać i dusić do lekkiego zredukowania sosu. Opcjonalnie doprawić wedle uznania. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem.

Smacznego!

Twój komentarz




POKAŻ